HISVESTA (2007-2010)

Obiectivul strategic este creșterea siguranței în zbor, în particular în situații de vizibilitate redusă, prin imbunătățirea traductoarelor de semnale (de presiune) ale altimetrelor folosite în Computerele de bord din aplicațiile aeronautice.      Proiectul este relevant în situațiile de pilot automat, conform legislației ce stipulează 1000ft (aproximativ 305 m) pentru minima separației  pe verticală a altitudinii; ca și în situațiile de zbor cu pilot manual (întuneric, vizibilitate redusă). Rezultatele proiectului folosite în diverse aplicații pentru traductoarele de semnal îmbunătățite, contribuie la creșterea încrederii în informațiile de altitudine pentru sistemele de Control de Trafic Aerian. Sistemele de evitare a coliziunilor din aeronautică beneficiază de pe urma acurateții şi încrederii informațiilor legate de altitudine permițând instrucțiunilor de evitare să aibă acuratețe mai bună și să fie mai eficiente.
 HISVESTA dezvoltă o nouă generație de module de altimetrie adaptate pentru aplicațiile din aeronautică, având o acuratețe semnificativ îmbunătățită față de situația existentă. Computerul de bord și testele pe avion în zbor demonstrează eficiența acestei îmbunătățiri.
 Ținta cheie a proiectului este industria aeronautică UE pentru a recâștiga poziția de lider pe piața altimetrelor și soluțiilor ATC automatizate (AirTraficControl), ca și a traductoarelor de semnal de presiune pentru altitudine având cea mai bună stabilitate pe termen lung.
 Alt obiectiv al HISVESTA este contribuția la reducerea emisiilor de CO2 si NO2, foarte importantă pentru noua generație de motoare cu reacție, prin îmbunătățirea sistemului de control multifuncțional al presiunii în sistemele de control integrat digital al motorului. 
 
 Inițiativa aparține unui consorțiu puternic de SME-uri europene din diferite state. 
– SINTEF – Stiftelsen for Industriell og Teknisk Forskning ved Norges Tekniske Hogskole (Norvegia) – Project Coordinator;
– MEMSCAP AS (Norvegia);
– Microelectronica S.A. (România);
– Curtiss – Wright Controls Ltd. (Penny & Giles Aerospace Ltd. – Marea Britanie);
– CERAMica INgenua S.R.L. (România);

Light-Rolls (2009-2012)

Este o platformă de producție de mare volum pentru fabricare de componente electronice cu emisie de lumină.
 Parteneri: Prodintec Spania, microTEC Gesellschaft für Mikrotechnologie mbH Germania, Norbert Schläfli Maschinen Zofingen Elveţia, Centro Ricerche FIAT S.C.p.A. Italia, Design LED Products Ltd Marea Britanie, ACP-IT GmbH Austria, Fraunhofer IPA Germania, Xaar Jet AB Suedia, Microelectronica S.A. România.
 Light-Rolls este orientat spre cercetarea şi dezvoltarea unor unitaţi de producţie alcătuite din module pentru fabricarea în sistem continuu şi de mare volum a componentelor pe baza de polimer, microstructurate şi a microsistemelor. 
 Obiectivul științific țintește să realizeze structuri micrometrice și integrate în structuri mai mici de 0,5×0,5mm și grosimi sub 50 microni, asamblate la mare viteză. Dispersia nanoparticulelor permite realizarea traseelor electrice cu lățime sub 30 microni. Light-Rolls se bazează pe manufacturarea inovativă și tehnologii de asamblare:
– RMPD®- rotativă, un proces tehnologic patentat, care utilizează polimeri lichizi UV polimerizabili pentru a genera structuri (abordarea de tip fabricare prin generare structuri);
– Metode de asamblare a structurilor (die-urilor) având ca idee metode de autoasamblare;
– Generarea traseelor electrice şi interconexiunilor având înaltă rezoluţie şi la viteză mare, utilizând metode de “inkjet- printing”.
 Aceste procese unesc elementele de bază a platformei tehnologice Light-Rolls cu filozofia de fabricaţie “roll-to-roll”. 
 Modulele de fabricaţie sunt integrabile, interschimbabile, cu interfeţe de tip mecanic, fluid. IT, pentru a realiza o secvenţă de paşi de proces uşor de ajustat şi eficienţi ca şi cost. În afara folosirii de procese de fabricaţie de mare volum, utilizarea proceselor de control avansate şi a metodelor de producţie controlate IT vor contribui la creşterea volumului de producţie. 
 Liniile de producţie functionează fără substanţe chimice periculoare şi folosesc sisteme de reciclare integrate. Pentru produsele viitoare s-a elaborat o bază de date, a cunoştiinţelor acumulate în proiect, legate de proiectarea producţiei.
 O linie pilot a fost asamblată şi testată pentru fabricarea sistemelor “LED-display”. Producerea altor componente de tip “Lab-on-Chip” sau integrarea noilor componente de stocare  tip “micro-energy” este posibilă adresandu-se nevoilor industriei UE. Produsele au un potenţial de circa 100 milioane euro, pentru un partener din proiect,  pe o perioadă de 5 ani după incheierea proiectului.
 Microelectronica având experienţă în fabricaţia dispozitivelor optoelectronice a participat în domeniul de control al calităţii şi de testare din punct de vedere tehnologic, detectării erorilor şi analizei, etc. Microelectronica este, de asemenea, implicată în diverse platformele tehnologice europene, în care se vor promova rezultatele Light-Rolls. 
 Light-Rolls a fost nominalizat pentru “Best Research Project Award”, în 2013, la EuroNanoForum (ENF2013), cea mai mare conferinţă de Nanotehnologie şi Materiale din Europa, Dublin. 
 Light-Rolls a fost premiat, de către Comisia Europeană, în cadrul Conferinţei de Tehnologii Industriale 2014 (Grecia). Light-Rolls a obtinut locul al treilea la categoria de proiecte finalizate.

SustainHub - Centru pentru schimb de date sustenabil (2012-2015)

SustainHub va furniza o metodă ştiinţifică sistematică şi eficientă de colectare de date pentru produse şi procese de producţie în lanţul de furnizare şi va integra aceste date în sistemele şi procesele interne ale organizaţiilor (întreprinderi, instituţii etc). 
 Industriile ţintă fac parte din sectorul producţiei electronice şi auto. Acestea sunt amandouă stâlpi esenţiali ai economiei UE, reprezentând în grupul 27-UE, nu mai puţin de 6 milioane de lucrători şi 347 miliarde de euro valoare producţie combinată. 
 De aceea o mai bună administrare a datelor din cadrul lanţului de furnizare şi datelor legate de sustenabilitate va îmbunătăţi performanţa eficienţei ecologice legate de proiectare şi producţie, dar şi menţinerea poziţiei de competitivitate a UE.
 Proiectul European din cadrul FP7 reuneşte parteneri din Germania, Suedia,Belgia, Austria, România şi Italia.
 
– Fraunhofer-Gesellschaft, Germania – coordonator
– CoreSource AB, Suedia
– Intertek Semko AB, Suedia
– Rapidminer, Inc.
– Johnson Controls GmbH, Germania
– Board of Innovation BVBA, Belgia
– University of Ulm, Germania
– Denkstatt GmbH, Austria
– iPoint-Systems GmbH
– University of Graz, Austria
– Microelectronica S.A., România
– AGFA Healthcare N.V., Belgia
– Continental Teves AG & Co. OHG, Germania
– IDEA International Distribution of Electronics, Italia
– Tecnoimprese Scarl, Italia
 
 Microelectronica contribuie ca partener principal în  SustainHub prin experienţa practică de management de produse microelectronice, procesului de producţie şi de validare si, de asemenea, o perspectivă a IMM-urilor aflate în curs de dezvoltare în cadrul UE.
Close